Skip to content
Please recycle

Plastic Attack!

Samen naar een wereld met minder plastic

Van het redden van levens tot het mogelijk maken van ruimtereizen, de uitvinding van plastic heeft de wereld in veel sectoren fors veranderd. Maar het gemak van plastic heeft ook een weggooicultuur bevorderd. Ga maar na: veel producten die je maar één keer gebruikt worden aangeboden in een plastic verpakking en er worden talloze plastic tasjes gebruikt. Wanneer plastic in het milieu belandt, kost het tientallen jaren om af te breken. Tegelijkertijd is het gebruik van plastic zinvol om producten te beschermen tegen verspilling en voedselveiligheid te garanderen. Kortom het plastic heeft een belangrijke plaats in de wereld, maar hoort niet in het milieu.

Unilever is vastbesloten om plastic in een circulaire economie te houden en te voorkomen dat plastic in rivieren of oceanen terechtkomt.

Het realiseren van onze visie is alleen mogelijk door structurele samenwerking. OLA wil er daarom samen met onze partners voor zorgen dat plastic verpakkingen voor 100% kunnen worden hergebruikt, gerecycled of gecomposteerd. We zorgen er dan gezamenlijk voor dat plastic IN de circulaire economie komt en UIT het milieu blijft.

In 2019 heeft Unilever twee nieuwe ambitieuze doelstellingen aangekondigd op het gebied van plastic:

  • Ten eerste; de hoeveelheid nieuw plastic in verpakkingen moet met 50% gereduceerd worden tegen 2025.
  • Ten tweede; we willen meer plastic inzamelen en verwerken dan Unilever zelf op de markt brengt, eveneens tegen 2025.

 

 

 

Om deze ambitieuze doelstellingen te realiseren worden directe investeringen gedaan, nieuwe samenwerkingsverbanden met partners opgezet en wordt er meer gerecycled plastic voor nieuwe verpakkingen ingekocht.

Unilever is altijd gericht geweest op innovatie. Unilever werkt daarom met diverse kennisinstellingen aan de ontwikkeling van nieuwe innovatieve technologieën, aan alternatieve verpakkingsmaterialen en aan het toetsen van nieuwe vooruitstrevende creatieve oplossingen.

Een voorbeeld van een innovatieve oplossing betreft de recente Solero “no wrapper” verpakking, waarbij Solero ijsjes zonder plastic verpakking, direct in een speciaal ontworpen omdoos worden verpakt. De innovatie is reeds getest en heeft geresulteerd in een afname in plastic van ruim 35% per verpakking. Is dat niet geweldig?!

Herken het nieuwe ‘Please Recycle’ logo op onze verpakkingen in 2020

Please Recycle

OLA-verpakkingen recyclen in Nederland

Wij zijn van mening dat we onszelf moeten inzetten voor een schonere wereld. Daarom reduceren we het gebruik van nieuw plastic als verpakkingsmateriaal en stellen we onszelf ten doel dat alle verpakkingen op den duur volledig recyclebaar zijn.

Ook zoeken we actief naar nieuwe creatieve oplossingen om het gebruik van nieuw plastic te reduceren. Zo hebben we in 2019 een nieuwe Solero verpakking getest. Deze nieuwe Solero verpakking bevat 35% minder plastic in vergelijking met de originele Solero verpakkingen. De nieuwe verpakkingsdoos heeft ingebouwde compartimenten, zodat de individuele ijsjes zonder een plastic verpakking gescheiden worden en de kwaliteit behouden blijft.

OLA-verpakkingen recyclen in Nederland

Al onze kartonnen multipack verpakkingen met het recycle Logo, zijn volledig recyclebaar en mogen bij het oud papier. De meeste plastic ijsverpakkingen mogen bij het plastic (afhankelijk per gemeente). Onderstaand overzicht biedt informatie over de verschillende materialen.

VERPAKKING DUURZAAM / GERECYCLED MATERIAAL RECYCLEBAAR? RECYCLING ROUTE?
Multipack kartonnen doos zonder recycle logo Ja, check verpakking1 Ja Check de scheidingswijzer
Multipack kartonnen doos met recycle logo Ja, check verpakking Ja Check de scheidingswijzer
Plastic ijswrappers Nee, nog niet mogelijk vanwege voedselveiligheid2 Wisselend Check de scheidingswijzer
Houten ijsstokjes Ja Nee Check de scheidingswijzer
Magnum Plastic Pint bekers Ja Ja Check de scheidingswijzer
Aluminium zegel voor Magnum Pints Nee, technisch nog niet mogelijk3 Ja Check de scheidingswijzer
Plastic lepels Check de verpakking Hangt af van het materiaal Check de scheidingswijzer

Scheidingswijzer: https://www.afvalscheidingswijzer.nl/

[1] Unilever heeft eerder als doel gesteld om in 2020 volledig gebruik te maken van papier en karton voor ons verpakkingsmateriaal uit gecertificeerde, duurzaam beheerde bossen of vervaardigd van gerecycled materiaal. Eind 2018 was dit reeds 98%.

2 We zijn voornemens om onze ijswrappers in de toekomst van gerecycled materiaal te maken.

3 In diverse gemeenten wordt plastic ingezameld via zogenaamde PMD bakken (plastic, metaal & drinkpakken)

In veel (grote) gemeenten mogen deze verpakkingen bij het restafval. Een na-scheidingsinstallatie doet dan het sorteringswerk en filtert de kunststoffen, metalen en drinkpakken er weer uit. Vraag na bij je gemeente hoe het bij jullie geregeld is.

Gerecyclede plastic pints

Onze ambitie gaat verder dan recycling. Magnum is trots om één van ‘s werelds eerste voedingsmerken te mogen zijn waar verpakkingen, middels innovatieve technologie en lange termijn samenwerkingsverbanden met leveranciers, worden gemaakt van gerecycled plastic.

Magnum recycling logo

De Magnum pints die worden gemaakt van gerecycled materiaal zijn herkenbaar aan bovenstaand logo. Zo kan je ze gemakkelijk herkennen in het vriesvak. Het is ons doel dat elke Pleasure Seeker in 2025 kan genieten van overheerlijk ijs uit een Magnum pint die recyclebaar is.

Magnum classic tub
magnum Classic tub

De nieuwe ‘Pint’-verpakkingen’ zijn volledig recyclebaar en mogen bij het plastic. Je kunt nu genieten van onze Magnum pint met de zekerheid dat ook jij bijdraagt aan een duurzame wereld.

Magnum lid
Calippo Cola

De verpakkingen van Cornetto en Calippo zijn nog niet in elk land recyclebaar. We werken met partners, zoals (lokale) overheden, aan oplossingen. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat de hoge kwaliteit van het ijs optimaal blijft. We laten het jullie direct weten als er nieuwe ontwikkelingen zijn en er structurele oplossingen beschikbaar zijn! Kijk regelmatig op Cornetto & Calippo verpakkingen voor meer informatie.

Cornetto classic